Recept 2017-10-24T14:14:56+00:00

Recept

Här har vi samlat lite recept. Smaklig spis!

Ugnsgratinerad tomat med brie och pesto

[ PASSAR UTMÄRKT SOM FÖRRÄTT ]

Du behöver:

  • 1 tomat per person (vanlig eller bifftomat)
  • Ca 1 tesked olivolja
  • Ca 1 tesked balsamvinäger
  • 1 skiva brieost
  • 1 klick pesto (efter önskad mängd)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skiva bort locket på tomaten. Därefter gröp ur köttet så att tomaten blir som en skål.
  2. Häll i olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Ställ in tomterna på en ugnsplåt. In med dem i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.
  3. Ta ut tomaterna från ugnen. Lägg i en bit brie och en klick pesto och in med dem i ugnen i ytterligare 10 minuter (tills osten har smält).
  4. Näst osten är smält så är de klara! Tips: toppa med torkade örter.

Tomatrisotto med parmesanost

[ KAN TOPPAS MED RÄKOR ELLER SERVERAS SOM DEN ÄR TILL EN GOD KÖTTBIT ]

Du behöver(4 pers):

  • 4 dl Arborioris
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1-2 matskedar olja
  • 7 dl hönsbuljong
  • 3 dl vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 6 tomater
  • Salt och peppar
  • Vid önskemål: torkade örter

Gör så här:

  1. Koka upp buljlongen. Finhacka lök, vitlök och tomt. Fräs upp lök och tomat. Fräs lök och tomat glansig i oljan tillsätt därefter det vita vinet och låt koka upp det.
  2. Sänk värmen, lägg ner riset och låt koka tills vätskan har sugits upp.
  3. Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt koka. Häll på mer buljong allt eftersom vätskan försvinner.  Fortsätt såhär tills riskornen är mjuka (men med en liten kärna). Detta tar cirka 20 minuter.
  4. Ta bort riset från plattan när det är klart och tillsätt parmesanost. Smaka av med salt och peppar samt toppa med torkade örter om så önskas.

Mustig tomatsås och köttbullar med smak av koriander och parmesanost

[ SERVERAS MED PASTA ]

Köttbullar –  du behöver (4 pers):

  • 500 gram blandfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl parmesanost
  • Valfri mängd torkad koriander
  • Salt och peppar
  • Smör

Tomatsås – du behöver:

  • 7 tomater
  • 390 gram krossade tomater med smak av chili
  • 1 matsked honung
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 matsked olja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlök
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd, mjölk och ägg (låt svälla i några minuter). Tillsätt därefter blandningen i blandfärsen du rör om.
  2. Blanda riven parmesanost, koriander, salt och peppar.
  3. Rulla till köttbullar och stek i smör.

Gör så här:

  1. Hacka tomater, gul lök och vitlök.
  2. Stek lök och vitlök i olja och häll därefter på övrig ingredienser och låt koka upp.
  3. Låt puttra tills tomaterna har blivit mjuka.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Tomatpaj med rödlök och feferoni

[ SERVERA MED EN KLICK CRÉME FRAICHEOCH EN GOD SALLAD ]

Du behöver (4 pers) Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 150 gram smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

● 2 vanliga tomater ● 2 dl crème fraiche ● 1/2 dl majonnäs ● 300 gram krossade tomater med smak av vitlök. ● 3 st. fefferoni ● 1 stor rödlök ● 300 gram plommontomater ● Riven ost (valfri) ● Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en deg.
  2. Tryck ut degen i en ugnssäker pajform och låt för grädda ut i 10 minuter.
  3. Gör fyllningen under tiden. Hacka de vanliga tomaterna och fefferoni och blanda detta med krossade tomater, majonnäs,  crème fraiche, salt och peppar.
  4. När degen har för gräddats, häll i fyllningen i pajdegen. Toppa med halverade plommontomater, strimlad lök och riven ost. Låt grädda  i 20 minuter.

Het tomatsalsa

[ PASSAR PERFEKT TILL GRILLAT, TACOS ELLER NACHOS ]

Du behöver:

  • 3 tomater
  • 3 matskedar vitbalsamvinäger
  • 1 matsked olivolja
  • 1 tesked salt
  • Skivade inlagda jalapeños(välj mängd efter hur stark du vill ha din salsa)

Gör så här:

  1. Hacka tomater och jalapeño.
  2. Blanda med resten av ingredienserna och låt stå i kylen i några minuter innan servering.

Tomatketchup

[ FÖRVARA I KYLSKÅP SÅ HÅLLER DENNA KETCHUP UPP TILL 2 MÅNADER ]

Du behöver:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 1 chilifrukt
  • 6-7 stora tomater
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 3-4 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka vitlöken. Hacka fänkål och kärna ur samt hacka chilifrukten. Skålla, skala och grovhacka tomaterna.
  2. Hetta upp olja i en gryta. Fräs vitlök, fänkål och chilifrukt i 5-8 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs 2-3 minuter.
  3. Tillsätt de grovhackade tomaterna, burktomaterna och vatten. Koka ketchupen i ca 15 minuter och mixa därefter med stavmixer.
  4. Tillsätt socker och vinäger och koka ihop önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Min variant av Gazpacho

[ EN KALL TOMATSOPPA ATT SERVERA EN VARM SOMMARDAG TILL LUNCH ELLER FÖRRÄTT ]

Du behöver (4-6 pers):

  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 stora tomater
  • 0,5 gurka
  • 2 skivor vitt rostbröd
  • 1 tesked salt
  • Örter (valfritt)
  • 1 dl olivolja
  • 0,7 liter kallt vatten
  • 3 matskedar vinäger
  • 1 matsked socker
  • 2-3 matskedar tomatpuré
  • 0,5 chilifrukt

Gör så här:

  1. Rensa, skala och hacka paprika, gurka, tomat, lök, vitlök, och chili. Lägg ner i en stor bunke eller matberedare tillsammans med olivolja, vinäger, tomatpuré, salt och peppar.
  2. Tillsätt 7 dl vatten till bunken eller matberedaren.
  3. Skär bort kanterna på brödet. Blötägg, krama ur och tillsätt till övriga ingredienser.
  4. Tillsätt örter och mixa till en slät soppa.
  5. Smaka eventuellt av med salt, peppar, socker och vinäger.
  6. Servera i glas med en isbit i (valfritt).